- Bisiklet: Surly Disc Trucker
Surly, dünyanın en çok tercih edilen tur bisikletlerinden bir tanesi. Benim de hep hayallerimi süslerdi (hatta bir gün facebook’ta kadrosunun fotoğrafını paylaşıp, bu kadroyu bana hediye edebilecek kişinin adını vücuduma dövme yapmayı önermiştim :p ). Bir şekilde talih yüzüme güldü (hayır, dövme yaptırmak zorunda kalmadım) ve uygun denilebilecek bir fiyata bu bisiklete sahip oldum. Özellikleri aşağıda ancak yokuşlarda daha rahat bir performans için aynakolu ve göbeği değiştirdim.
Donanım:
- Dış Lastikler: Schwalbe Marathon Tour Plus
Uzun bir tura çıkıyorsanız, sağlam olması gereken en önemli malzemelerden bir tanesi de dış lastiklerdir. Kimse sürekli yama yapmak istemez, değil mi? Bu lastik, lastik gibi görünse de, bu konuda aslında bir can simidi. Uzun turlar yapanların değişilmez lastiğidir, bayrak tutanıdır. Yapacağınız turun profiline göre kalınlığını 1.50, 2.0 ya da 2.15 olarak seçebilirsiniz. Ben, genel olarak asfalt profilde gideceğim, ancak bazı bölgelerde bozuk ve toprak yollara da gireceğim için 1.75’lik olanı tercih ettim. Diğer benzerlerine göre biraz daha pahalı olsa da, aldığı ücreti fazlasıyla hak ediyor.
Tur Sonrası Deneyimler: Çok ağır arazi şartlarından, dikenler içinden, sivri taşlar üzerinden, “buradan patlaksız çıkmam imkansız” dediğim yollardan sağlam bir şekilde çıktılar. Yıl boyunca yaptığım yaklaşık 8bin kilometre boyunca tek bir patlak bile yaşamadım.
- Sele: Brooks B17 Standart

Deriden ve tamamen el yapımı olarak üretilen bu selenin en büyük özelliği, belli bir kullanım süresinden sonra kullanıcısının vücut şeklini alarak, uzun yollarda maksimum konforu sağlamasıdır. Turun rahat bir şekilde devam etmesini sağlayacak, en önemli donanım olduğu için kendisine saygımız büyük.
Tur sonrası Deneyimler: Bisikletin turda en güvenmem gereken parçası buydu, zira kendisine kıçımı emanet ediyordum. Ayarını iyi yaparsanız sizi asla üzmeyecek bir sele.
- Çadır: Husky Bizam Light
Tur ya da doğa yürüyüşü yapan insanların en büyük problemlerinden biri çadırdır. Doğada kalmayı seviyoruz ancak çadırın ağırlığından da şikayetçiyiz. Husky, 2,6 kiloluk hafif sayılabilecek Bizam Light modeliyle diğerlerinden ayrılıyor. Çok yoğun bir yağış olmadığı sürece su geçirmiyor, çift kapısı var, terleme yapmıyor ve brandanın altında çantalarınızı koyabilmeniz için bir bölüm oluyor.
Tur Sonrası Deneyimler: Çadır su geçirmemezlik açısından sınavı geçti ama üç sefer pol kırıldı. Üreticisi olan Çek Cumhuriyetinde Husky mağazasında bile pollerini bulamadım. Başka bir outdoor mağazasında açısı uyan birkaç pol bulup, kestiler, biçtiler ve bana yardımcı oldular. Eğer gerdirmesini iyi yapmazsanız, dünyanın en iyi çadırı da olsa terleme yapıyor. Poller kırıldığı için uzun süre terleme sorunu yaşadım. Bir dahaki uzun süreli turumda, daha profesyonel bir çadırla yola çıkacağım. Kısa turlar için hala ideal olduğunu düşünüyorum.
- Şişme Mat: Husky Folly
Eski tip matlar, yattığınız yerdeki bütün taşları hissetmenize ve topraktan aldığınız soğuk ile mevsim normallerini yaşayarak doğayla bir bütün olmanızı sağlasa da, sağlıklı ve dinç uyanmanız konusunda bazı sorunlar yaşatıyordu. Biraz daha ağır olsa da neyse ki artık şişme matlar var ve bu sorunu ortadan kaldırdılar. Yaptığım trekking faaliyetlerinde onayını verdiğim, 2,5cm’lik kalınlığıyla beni soğuktan ve çadır altında kalan o hain taşlardan koruyacak Husky Folly Şişme Mat, bu turdaki kamplarda kullanılmak üzere ekipman listeme dahil edildi.
Tur Sonrası Deneyimler: Beni en üzen malzeme bu oldu maalesef. Bir süre sonra, birkaç yerden patladı. Sabahları yerde ve soğukta uyanmanın ne olduğunu hatırlattı bana. Yolda denk geldiğim bir Decathlon mağazasından şişme mat alarak, turun yarısından fazlasında çift matla dolaştım. Patlak olanı alta serip, sağlam matın üzerinde uyudum.
- Uyku Tulumu: McKinley Ligth
Hafifliğin en önemli unsur olduğunu göze aldığımızda uyku tulumunun da olabildiğince hafifi makbuldür. Bisiklet zaten tüm ekipman ve malzemelerle yaklaşık 40 kilo olacak, o yüzden ağırlıktan kaçabildiğimiz kadar kaçıyoruz. Bir avuç içine sığabilecek kadar küçük olan bu uyku tulumu yaklaşık 650gr ağırlığında. Bahar ve yaz ayları için kullanılması önerilen bu uyku tulumu, benim işimi görecektir.
Tur Sonrası Deneyimler: Başlarda gerçekten çok işime yarasa da, özellikle İsviçre dağlarında, 1800-2000 arası rakımlarda, yaz aylarında olmanıza rağmen, kıçınızdan bir parça buz sarkmasını engelleyemiyor. Yukarıda da belirttiğim gibi, yaz ve bahar ayları için ideal ama bahardan bir tık ötesi gerçekten üzücü sonuçlar doğurabiliyor. Turun sonlarına doğru artık mevsimin de değişmesiyle oldukça üşüdüğüm geceler oldu ve eşimin kullandığı daha profesyonel uyku tulumunu getirterek, bu arkadaşla bir sonraki yaza kadar vedalaştım.
- Ön ve Arka Işık: Moon COMET Lamba Seti
Ön ve arka ışık seti olarak Moon Comet USB’li led ışıkları tercih ettim. Led tercihimin sebebi, çok farkedilebilir olması. USB şarjlı olmasının nedeni ise pil derdiyle uğraşmamak. Işıklar gerçekten çok güçlü yanıyorlar ve arkadan gelen herhangi bir aracın sizi fark etmemesi neredeyse imkansız. Hatta ışık çok güçlü olduğu için, küfür bile yiyebilirsiniz ? Ön ışık 100 lümen, arka ışık 35 lümen. Bisikletinize 3 farklı şekilde bağlama şansına sahipsiniz ve açı ayarıyla ışığı istediğiniz tarafa yönlendirebiliyorsunuz. Ürün oldukça sağlam bir yapıya sahip ve elinize aldığınızda güven veriyor. Çok gerekli olmadığı sürece gece sürüşlerini tercih etmeyecek olsam da, tünel geçişi yapmak zorunda kalacağım zamanlarda güçlü bir ışığa ihtiyaç duyacağım ve bu ışık, benim bu ihtiyacımı karşılayabilecek kapasitede görünüyor.
Tur Sonrası Deneyimler: Işık kapasiteleri gerçekten yüksek. Özellikle arka aydınlatma çok işimi gördü ama ön aydınlatmada çoğu zaman bir şarj sorunu yaşadım. Karanlık bir tünelin ortasında aniden ışığınızın kapandığını düşünün. Ups. Evet, ben onu yaşadım. O yüzden pil taşımak daha zahmetli ve ağır gibi görünse de kalem pille çalışan, iyi bir aydınlatma daha sağlıklı olacaktır.
- Pedal: Btwin Standart Pedal
Turda bisiklet yaklaşık 40 kilo olacak ve bu ağırlıktaki bir bisikleti sürerken, kilitli pedal kullanmak istemedim. Denge kaybı probleminin yanı sıra, ekstradan bir de SPD ayakkabı taşıma zorunluluğu yüzünden tercihim standart pedallardan yana oldu. Pedalların, yapı olarak geniş ve ayakkabının üzerinden kaymayan bir platforma sahip olmasını tercih ettim. Bu pedal fiyat olarak makul olmasının yanı sıra, ayak tabanını tamamen kaplaması ve yüzeyindeki çıkıntılarla ayakkabının üzerinden kaymasını engelliyor. Yokuş çıkarken ayakkabıyı bir SPD pedal gibi kavraması, benim için büyük bir avantaj oluyor.
Tur Sonrası Deneyimler: Herhangi bir sorun yaşamadım. Arada gevşeme nedeniyle çıt çıt sesler geldiği olmadı değil. Biraz yağlayıp, sıktıktan sonra sorun kalmadı. Yalnız uyarmak zorunda hissettiğim en önemli husus, bisikleti iterek götürmek zorunda kalacağınız yerlerde kaval kemiğinizin pedala çarpmamasına dikkat edin. Pis acıtıyor şerefsiz. ?
- Çantalar: Ortlieb Sport / Back Roller Classic
Dünya üzerinde tur yapmış ya da yapmayı planlamış her turcunun aklına gelen ilk çantalar muhtemelen Ortlieb olmuştur. Fiyat olarak Türkiye standartları için maliyetli olsa da, dayanıklılığı ile tercih edilmesi kaçınılmaz bir kalite sunuyor. Kısa turlar için lüks, uzun turlar için olmazsa olmaz diyebiliriz. Su geçirmiyor ve darbelere karşı oldukça dayanıklı. Ön ve arka olarak bisikletin rengine uygun olarak kırmızı rengi tercih ettim. İç kısmındaki fermuarlı bölüm sayesinde önemli eşyaları yağmur çamur riskinden uzak tutmuş olacağım. Eline alıp şöyle bir baktığında insanın tura çıkası geliyor ?
Tur Sonrası Deneyimler: Gerçekten parasının hakkını veren bir diğer malzeme de buydu. Çok sağlamlar ve kesinlikle su geçirmiyorlar. Terleme yapmıyorlar. Kapasitesinin üzerinde ağırlık yüklediğim çok oldu, bağlantı yerlerinde herhangi bir sorun yaşamadım. Gönül rahatlığıyla alıp, uzun süre kullanabileceğiniz bir malzeme.
- Güneş Paneli
Bisiklet gibi tamamen kendi gücünle hareket ettirebildiğin, doğaya hiçbir zararı olmayan bir araç kullanıyorken, enerji ihtiyacını da doğaya zarar vermeden karşılamak lazım. Atık pillerin doğaya zararı ve sürekli yeni pil alma ihtiyacı nedeniyle bütçeye zararı göz önüne alındığında, bize hayat veren güneşin, elektronik aletlerimize de hayat vermesini sağlamak hem doğa, hem bütçe için en iyisi olacaktı. Ürün gayet kullanışlı ve pratik. Güneş panelini arka bagajların üzerine serip yolculuğun tadını çıkaracağım. Biraz ağır olsa da, sağlayacağı yararın yanında çok büyütülecek bir şey değil. Havanın kapalı olduğu zamanlarda ne mi yapacağım? Birkaç gün elektronik aletlerden uzak yaşayabilirim ve bence bu bazen gayet iyi de olur. Doğanın içinde, ormanın kalbinde kahvemi yudumlarken, telefon ihtiyacım olan son şey olacak.
Tur Sonrası Deneyimler: Turun en gereksiz ekipmanıydı. Daha verimli kullanabileceğimi düşünüyordum ama olmadı. Güneş panelini bagajların üzerine serdiğinizde şarj ediyor gibi görünüyor ancak etmiyor. Sadece bağladığınız aletin kapanmamasını sağlıyor. Bir gölgeden geçerken şarj kesiliyor, güneşi gördüğü anda geliyor ve bu, elektronik aletlerinizin bataryalarının bozulmasına sebep oluyor. Verimli kullanabilmeniz için, öğlen güneşinde yayıp birkaç saat beklemeniz gerekiyor; ki bu turcuların genelde yolda olduğu zamanlar olduğu için, pek makul ve mantıklı değil.
- Kamp Ocağı: Robens Fire Midge Stove Titanium
Kamp ocağımız Osman abinin sponsorluğunda alındı. Titanyumdan üretilen bu ocak, sadece 45gr. Kapandığında bir çakmak boyunda oluyor. Tek kişinin kullanımı için ideal ama iki kişinin de işini görebilecek kapasitede. 1 litrelik suyu kaynatma süresi yaklaşık 3 dakika. Sabahları çay, kahve ya da hazır çorbaya su kaynatmak için ateş yakmakla uğraştırmayan, ağırlık sorunu olmayan, fiyatıyla da el yakmayan başarılı bir ürün. Test edildi, onaylandı. Hani derler ya, bacak kadar boyun var, türlü türlü huyun var! Tam olarak bu ocak için söylenmiş bir söz! ?
Tur Sonrası Deneyimler: Çok başarılı bir üründü. Tavsiye ediliyor. Tencereyi koyduğunuz bacaklar biraz ufak olduğu için, yemeği yapacağınız yerin düz olması çok önemli. Su kaynamaya başladığı anda tencere sallanmaya başlıyor ve devrilme riski doğabiliyor. Bunun dışında, birkaç kez soğuktan dolayı çalışmadığı oldu. Çakmakla ısıttıktan sonra hemen kendine geliyor.